oktober 25, 2019

Evren Tekinoktay

Evren Tekinoktay ‘if 6 was 9’

Den 29. august til 5. oktober

Now if 6 turned out to be 9 – I don’t mind, I don’t mind… 

Sådan sang Jimi Hendrix for mange år siden. Han mente vist, at samfundet kunne beslutte hvad som helst, men han ville gå sine egne veje. I sin ide om ”samfundet” inkluderede Jimi både Gud og Hippierne, så der var virkelig tale om en selvstændighedserklæring. Jimi var sgu ligeglad. 

Så når Evren Tekinoktay bruger denne titel, er det naturligvis fordi, at hun er et udpræget selvstændigt væsen. Men hun er meget bevidst om alle de andre, og mere inkluderende fortolkningsmuligheder som titlen: ”if 6 was 9” indeholder. Faktisk kan man sige, at Evren er alt andet end ligeglad, og det er derfor går hun sine egne veje – og hun inviterer os med. 

Vi er inviteret med, så vi kan forholde os til, 6 og 9 som to konkrete angivelser for værdi, hvor den ene er større end den anden, men hvor det materielle hierarki pludselig skifter. 

Vi er inviteret med, så vi kan hengive os til ideen om 6 og 9, som aktører i en seksuel/erotisk situation, hvem giver, og hvem tager, og om alting ikke bare er total Ying og Yang. 

Vi er naturligvis også inviteret med, så vi kan filosofere over det potentiale, der ligger i enhver begivenheds omvendte mulighed. Potentialet af livet på hovedet, eller glæden ved bare at give den gas i dansen om egen akse. 

Der er helt vildt mange forestillinger og fortolkninger omkring, ”if 6 was 9”, der er du og jeg og alle os, omdrejningspunktet for fortællingen, men det gør os jo ikke til verdens centrum. Vi er jo reelt bare stiftere i livets store collage. 

Og det er sådan Evren ser livet. 

Der er en pudsighed i alle de ufattelige mange detaljer, som Evrens ting er gjort af. Hvert et lille udklip, hver en ”stift”, hver en farve, hvert et sting, er nøje udvalgt og møjsommeligt placeret. Sammensat på kryds og tværs, med tilfældig omhu i collager, der så samler sig, som præcise abstraktioner af tusinde små visuelle citater. Sådan er livet. 

Syrede neon relieffer med former i bevægelse. Kinetisk kulør på tilværelsens tilsyneladende tilfældigheder – og med motoren lige under overfladen.