april 29, 2020

Aktuel udstilling / Justin John Greene

Vi åbner for de få (ad gangen) den 08. MAJ

Kunsten er her endnu. Den opstår på trods, i trods og konstant kommenterende – evig og altid. Så den findes skam og den er fysisk og den venter på at komme ud og glæde, danne, drille, rode, ruske, forarge og alt hvad kunsten nu kan. Men dørene har været lukkede og skotterne i imens en anden virkelighed har sat dagsordenen for hele vores klode. Det er ikke til at vide hvornår 

Vi har lavet et online bookingsystem, hvor man kan booke en privat guidet tur rundt i vores udstilling. Det er et lidt mere intimt format end man måske er vant til, men så er der så meget desto mere plads til samtalen.

Book her collaborations.dk/booking

Udstillingen hedder: What Can Smoke Do To Iron?

Det er JJGs første udstilling i Danmark. Green fortsætter her sine, lettere dystopiske, dybt humoristiske, faktuelle fiktive fortællinger om det sociale menneske. Han portrætterer og karikerer men det formål at udpensle/udstille det sociale hierarki og de sociale dynamikker der er limen i enhver forsamling. Det er komplet ligemeget om udgangspunktet er et politisk optog, mennesker på pause imellem oprør, nattelivet, grillhygge – eller hans eget bryllup for den sags skyld. Livet ligner et karneval. Lev med det. Lev i det. 

Kunst kan pege mod fremtiden. Men kunst kan i høj grad også få lidt perspektiv på nutiden og afkode og afsløre den mekaniske og rituelle adfærd vi alle er underlagt. Kunsten udstiller os som art, individ og samfund. Det kan da godt være at vi som danskere ikke lige kan forholde os til de temmelig LA agtige scener der umiddelbart udspiller sig i JJGs værker. Men gider man at dykke lidt ned (man behøver ikke engang en Smirnoff flaske som linse – hvis man da kan huske den reklame) så finder man hurtigt ud, af at det her ikke handler om geografi, men nok snarere om antropologi. Og som sådan er den her udstilling et portræt af mennesket i den vestlige verden. 

Pieter Bruegel den Ældre malede for ufattelig lang tid siden et værk han kaldte: Cockaigne. På dansk kunne man kalde værket: Slaraffenland. Og nogle vil måske endda kalde Danmark et Slaraffenland. Det kan da godt være at Slaraffenland i sin grundbetydning er et ideal – lutter lykke og ren oveflod. Men det er så et ideal der er uforenligt med menneskets natur. Det viste Pieter Bruegel den Ældre os allerede i 1567, det viste Pinocchio os (reference er Disneys udgave fra 1940) og det gentager Justin John Green i dag. 

Kunsten skal hele tiden tage ansvar for at levere skarpe sociale observationer. JJG formidler med kontrolleret og begavet useriøsitet og dermed bliver det meget lettere for os som betragtere at finde frem til en adfærd i os selv vi skal være ekstra opmærksomme på for at undgå de helt små og store, personlige og globale katastrofer. 

Så kom ned og deltag i den klimaprotest der alligevel ikke betyder noget og brylluppet du ikke var inviteret til. Kom ned og bliv en del af det mest sindsyge fællesskab. Du vil sikkert ikke helt indrømme det, men et eller andet sted passer du også ind. Og hvis ikke, står det dig frit for at pege fingre af alle de andre groteske tosser der udgør virkeligheden. Så kom ned og stillet din sociale sult, du må sgu da trænge til det. Og værkerne smitter ikke fysisk, men vi håber da virkelig at inficere din forstand.

Udstillingen er lavet i et samarbejde mellem

Collaborations og DM Office